Inside

Дизайнери

Baldanzi & Novelli

Дизайнът се отъждествява с Италия!

Осъзнали са го и Adriano Baldanzi и Alessandro Novelli, които са родени и живеят в Тоскана. След дипломирането им по Индустриален дизайн в ISIA – Института /Държавен институт с университетски ранг/ във Флоренция започва тяхното приключение в проектирането, което ги нарежда сред най-добрите италиански дизайнери в областта на столовете и офис обзавеждането, и не само.

Всъщност, 30 години опит им е позволил да натрупат страхотни познания в проектирането, задълбочено познаване на наличната технология и реалните изисквания на различните пазари, до такава степен, че да се смятатпо-скоро катопартньори, отколкотокато дизайнерина компаниите, които ги избират.Този подход винаги е бил част от тяхната ДНК: кариерата им наистина започва с основаването и развитието в началото на осемдесетте години, на компанията „Casamania“, която по-късно е продадена на престижната италианска марка Frezza, ате се посвещават изцяло на истинското си призвание: дизайна.

Тяхната кариера познава емблематични географски етапи: работили първо в малката, но много взискателна Италия, а след това и в Европа, сега те са търсени в целия свят.

Тяхната земя непрекъснато ги вдъхновява, международните преживявания постоянно ги обогатяват.

 

Cesare Bizzotto e Tobias Nitsche

Работят заедно като FROM ПРОМИШЛЕН ДИЗАЙН / FROM Industrial Design /, откакто завършват заедно Магистратура по Дизайн на продукта в ECAL в Лозана, Швейцария – Висше училище за изкуства и дизайн.

Като отбор се възползват от предимството на собствените си културни различия, макар и споделящи общи възгледи в дизайна. Пробивът на FROM настъпва по време на изложението Salone del Mobile 2014, когато студиото печели първа награда на Salone Satellite с лампата за окачване Volta.

През януари 2015 г., поканени от Германския съвет за дизайн на изложение по време на IMM в Кьолн, те печелят третото място на наградите Pure Talents Awards. Студиото е сред финалистите на единадесетото издание на Design Parade през юли 2016 г. във Villa Noailles, в гр. Hyeres.

Двамата създават обекти с голямо внимание към детайла и са замислени от самото начало като продукти, които могат да бъдат реализирани в промишлеността. В същото време на тези предмети не им липсва поетичен аспект, който ги прави специални в контекста на ежедневието.

 

Jean Louis Iratzoki

Jean Louis Iratzokiтърси простота и автентичност във всеки обект.

Неговите творения изразяват индивидуалност и благородство. Общественият дълг и вниманието към околната среда характеризират неговата работа.

Jean Louis Iratzokiе роден през 1965 г. в Donibane Lohizune (St-Jean-de-Luz). Получава диплома по “Интериорен дизайн” в “Boulle school” в Париж и впоследствие и една по “Индустриален дизайн” в “Escuela Experimental de Diseño” в Мадрид.

През 1998 г. открива собствено студио в Страната на баските /автономна област в Испания от 1979/, където работи с големи и малки фирми в създаването на нови продукти и тяхното художествено управление, като се съобразява с културата, историята и всичко свързано със самата компания, чрез специфичното изследване на всяка една от тях.

 

Massimo Costaglia

В своите проекти Massimo Costaglia интегрира естетическите изследвания с техническа функционалност – непрекъснато търсене на идеалната комбинация от стил и иновативни технически решения.

Massimo Costaglia е роден в Camposampiero (Падуа) на 30 септември 1970 г.

Непосредствено след дипломирането си в Istituto Tecnico Industriale през 1991 г. той започва своя трудов опит в областта на научноизследователската и развойната дейност на големи компании в сектора на офис мебелите.

През 2001 г. основава свое собствено студио Massimo Costaglia Design Group.

Екипът на Massimo Costaglia Design Group е съставен от различни професионалисти с дизайн и инженерингумения.

Масимо Costaglia работи предимно в сектора на офис мебелите и си сътрудничи с няколко големи компании в Европа, Съединените щати, Азия, Южна Америка.

 

Orlandini Design

Орландини Дизайн е новата фирма, създадена от Паоло Орландини. Започналото през 1968 г. дълго сътрудничество с Роберто Лучи завършва през 2009 г. и с млад екип от творци и дизайнери, той продължава работата си като Орландини Дизайн. Студио, в което дългият опит в професията се среща с едно по-голямо внимание към новите тенденции, новите материали и новите технологии.

Паоло Орландини е преподавател в Милански политехнически университет, Европейския институт по дизайн и IUAV във Венеция. Благодарение на неговата преподавателска дейност, студиото непрекъснато е подхранвано с нови идеи и творчески енергии. Орландини Дизайн има страница и във Facebook, в която се опитва да разкрие тайни и събития, свързани с най-важните проекти на студиото. Паоло Орландини е роден в Гросето през 1941 г. Завършва Милански политехнически университет и работи няколко години с Marco Zanuso и Richard Sapper.

Продуктите на Орланди Дизайн притежават преди всичко формалначистота, което означава проектиране на технически решения, които правят продукта икономичен и надежден, съобразявайки се и с проблемите на производството. Друг важен момент е програмираната персонализация, т.е. проектиране на предмета, в очакване на /готовност за хипотетични ad hoc модификации по искане на клиента. Това е нагласата на иновативния дизайн, да помага на компаниите да продават по-добре, като избягват смъртоноснотонадбягване с най-ниската цена. Сред последните получени награди са: “Best ofNeocon” (Чикаго 2000, 2006, 2008, 2010); “Grand Prix de l’Innovation” (Париж 2000 г., 2005 г.), Награда “Dedallo Minosse” (Виченца 2006), Chicago Athenaeum “Награда за добър дизайн” (Чикаго 1995, 2003, 2004, 2005, 2009, от 2013 година), „Най-добър дизайн на годината 2013“.

 

Ralf Umland

Професорв Института по изкуствата Саар, Саарбрюкен и института на Coburg, факултет по дизайн (продуктов дизайн)

1959 Роден в Троисдорф, Германия – Кьолн

1987 Диплома по индустриален дизайн в университета “Бергисен” на Висшия институт “Вупертал”

1988 Разработка, проектиране и маркетинг на продуктите в Banca Selecta, Arnsberg

1993 Дирекция разработка и дизайн на офис мебели, Karben

1996 Дирекция управление на продукти, развитие и дизайн, сектор столове – Viasit, Neunkirchen

2004 Фондация Ралф Дизайн

Национални и международни награди за дизайн

 

Scagnellato | Ferrarese

Паоло Сканелато е роден в Падуа през 1952 г. и завършва Архитектура във Венеция през 1976 г. От 1977 г. работи на свободна практика.

Йеремия Ферарес е роден през 1980 г. в Падуа и през 2006 г. завършва Архитектурата в Института IUAV във Венеция през 2006. През 2005 г. започва да се занимава с промишлен дизайн. От 2011 г. те подписват съвместно своите проекти.

“Ние се опитваме винаги да си напомняме, че професията ни е свързана с много работа, последователност и опит, но проектът винаги зависи от нашата интуиция”.

 

Ximo Roca

Технически експерт по промишлен дизайн. Член на ADCV (Асоциация на проектантите на Валенсианската общност), BEDA (Бюрото на европейските асоциации по дизайн) и ADP (Асоциацията на професионалните дизайнери). Преподавател в Катедрата по дизайн на Университета CEU Cardenal Herrera . В продължение на няколко години ръководи и координира дизайнерските отдели на различни известни фирми.

През 1989 г. създава собствено дизайнерско студио Ximo Roca, предлагащо глобален дизайн, продуктов, графичен и интериорен дизайн. Негови творби са публикувани в най-известните национални и международни списания и книги за дизайн. Участвал е в множество изложби в Испания и в чужбина. Номиниран в различни изяви за Наградата за Национален дизайн. Негови творби са били избрани от известни компании като Andreu World, Chueca и Bonestil, отличена с наградата ” Valencia Innovación de Diseño Industrial “, Наградата FIM за интериорен дизайн, DuPont ™, Награда Corian® Design за дома 2006. Финалист за Наградата AEPD за Проектиране и Селекция ADI FAD 2007.

През март 2007 г. получава Удостоверения за регистрация на фирмата и за управление на околната среда, придобивайки правото на ползване на марката AENOR на горните удостоверения, и потвърждавайки съответствието на системата за управление с нормите UNE-EN ISO 9001: 2000 и UNE-EN ISO 14001 : 2004.